Torreón

gedroogde hammen, De Jambon Iberico van Torreón

Het is 1981 als Generoso Garcia samen met zijn zoon Julio in Salamanca het bedrijf Torreón opricht. Een relatief jong bedrijf maar wel met kennis over de producten die al jarenlang in de familie van vader op zoon zijn overgedragen.

In de provincie Salamanca (de hoofdstad Salamanca ligt op ongeveer 200 kilometer van Madrid) ligt het dorpje Villares de la Reina waar Torreón een fabriek en een winkel heeft.

het Iberische varken

De producten van Torreón worden vervaardigd uit het heerlijke vlees van het Cerdo Iberico, oftewel: het Iberische varken. Torreón heeft een breed assortiment aan gedroogde hammen en worstsoorten met een onderscheidende textuur en smaak. Doordat de varkens in de regio opgroeien en veelal worden gevoed met eikeltjes die ze zelf vinden in de uitgestrekte weide heeft de ham een zeer herkenbare delicate smaak. Het is ook nog eens zeer gezond omdat de Iberische ham veel eiwit bevat en veel vitamines (B1, B3 en B12) En tot slot ook nog eens Gluten- en Lactose vrij.

In navolging van hun vader nemen zwaaien de zussen Chus en Laura de scepter en doen dat nog steeds zoals hun vader en opa dat deden. De hammen worden op Artisinale wijze verwerkt maar wel met de modernste technieken. De producten die de fabriek verlaten staan onder controle van de autoriteiten en het certificaat “Certificado de Conformidad” wordt alleen verstrekt als aan alle voorwaarden is voldaan.

topkwaliteit

De Jambon Iberico Belotta zoals bij Warmenhoven te koop is er een van topkwaliteit. De toevoeging Belotta staat voor gevoed met Bellotas (eikels van de kurkeik) en wat de natuur te bieden heeft; kruiden, gras, knollen etc.

Een hele ham met poot wordt in Spanje ook wel op buffetten gebruikt. Het snijden van de ham vereist een speciale techniek die alleen door de Maestro Cortadores (hamsnijmeester) wordt gedaan.

Een echte Cortador

En bij Warmenhoven hebben ze een echte Cortador in het team. Onze Marc is een gecertificeerd Cortador de Jamon Iberico Specialist.