Medewerker aan het woord

Marc van Essen:

‘Smeulende kolen, knetterend vuur en vooral: smaak die je raakt.’

Als er iemand is die barst van de BBQ-passie, dan is het Marc van Essen. Slager, levensgenieter én meester achter de grill. Met zijn oog voor kwaliteit, creatieve combinaties en liefde voor lekker eten, weet hij van elke BBQ een feestje te maken. We vroegen hem het hemd van het lijf over zijn favoriete gerechten, gouden tips én waarom hij vindt dat iedereen minstens één keer in z’n leven een “groot mannen toetje” van de BBQ moet hebben geproefd!

Wie is Marc buiten de slagerij?

Ik ben een echte Bourgondiër. Ik hou van gezelligheid, een goed glas wijn en een lekker hapje. Daarnaast ga ik er graag op uit om nieuwe ideeën op te doen – voor de slagerij én voor op de BBQ.

Wat maakt barbecueën voor jou zo bijzonder?

Je kunt er al je creativiteit in kwijt én je maakt mensen blij met lekker eten. Smaak combineren, mensen verrassen, gezellig samen zijn – dat is voor mij de kracht van barbecueën.

Waar is jouw liefde voor BBQ begonnen?

Mijn passie komt voort uit mijn achtergrond. Ik heb een opleiding gevolgd tot kok/kelner en ook brood/banket gedaan, daarna naar de slagersvakschool. We deden vroeger veel catering, en daar kwam steeds vaker outdoor cooking bij. Wij noemen dat: mensen ontzorgen. Dat past helemaal bij mij.

Wat is jouw ultieme BBQ-tip die (bijna) niemand kent?

Iberico ribfingers met een droge rub. BBQ op 225 graden, regelmatig draaien, en in zo’n 12 minuten heb je iets bijzonders. Simpel, snel en zó smaakvol.

Wat mag er bij jou nooit ontbreken op de BBQ-tafel?

Groene asperges gerold in onze Italiaanse Soave prosciutto. Kort grillen tot de ham krokant is, en klaar. Simpel, maar altijd een hit.

Wat is jouw favoriete product uit onze slagerij?

De Black Angus rib-eye is mijn favoriet van het vlees. En van de vleeswaren: de Soave prosciutto. Heerlijk op een bruine boterham, maar ook perfect op een borrelplank met een goed glas wijn.

Wat is iets wat mensen niet zo snel van jou zouden verwachten?

Dat ik vis en groente ook heerlijk kan bereiden op de BBQ. Mensen denken vaak dat ik alleen maar vlees maak, maar dat is zeker niet zo.

Heb je een typisch ‘Van Essen BBQ-moment’ dat je met ons wilt delen?

Zeker. Als ik op locatie aan het BBQ’en ben en bijna alle gerechten geserveerd zijn, komt het "grote mannen toetje": een plank vol bavette, rib-eye, picanha of tri-tip. Alleen wat grof zeezout erop. Meer heb je niet nodig.

Wat vind je het leukste aan samenwerken met je broer Koos?

We weten wat we aan elkaar hebben. Koos geeft me de ruimte om mijn hobby – BBQ’en op locatie – ook echt uit te voeren. Dat waardeer ik enorm.

Hoe zie jij de toekomst van barbecueën bij Slagerij Warmenhoven?

Die zie ik alleen maar groeien. Mensen willen tijdens een feestje genieten en niet zelf achter de BBQ staan. Ze willen ontzorgd worden – en daar zijn wij juist goed in.

Wat is jouw ultieme tip voor een geslaagde BBQ deze zomer?

Goede voorbereiding is alles. Kies voor kwaliteitsproducten – vlees, vis of groente – dan is je BBQ al voor 50% geslaagd. De andere 50% ligt in de handen van de kok.
En let op: houd onze winkel en socials in de gaten, want binnenkort liggen mijn eigen Marc’s BBQ Rubs in de schappen – speciaal samengesteld voor de perfecte smaakbeleving.

Vaderdagcadeau nodig? Geef een ticket voor onze Vaderdagworkshop! Een avond vol vlees inspiratie, lekkere drankjes, heerlijk eten en natuurlijk de kans om al je BBQ-vragen aan mij te stellen.

 

Meer medewerkers aan het woord